maandag 15 juli 2024
spot_img

Wat eet een varken met kerst?

Krijgen de varkens ook een kerstdiner? “Nee hoor, ze krijgen gewoon wat ze altijd krijgen! Hun brokken, wat resten groen en een heerlijke verse pluk hooi. Dan blijven ze gezond!” Er wordt gelachen. “Varkens snappen niks van kerstfeest, van vakantie of van dierendag, die willen gewoon elke dag hun natje en hun droogje, lekker scharrelen en lekker slapen in het warme stro.”

De varkens van kinderboerderij ‘De Put’ hebben tijdelijk hun onderkomen op de boerderij van Nico en Joke Druif in Oostwoud. Op hun tijdelijke plek hebben ze het ontzettend naar hun zin. De reis heen was een hele spannende onderneming, omdat de dieren er niets van begrepen. Inmiddels voelen ze zich helemaal thuis.

De Put bijna gereed
Het dierenpark ‘de Put’ waar de varkens eerst woonden, ging helemaal op de schop het afgelopen jaar. De oude afdeklaag die de onderliggende oude vuilnisbelt afdekte moest vervangen worden en er was nog veel meer werk te doen. Al met al was het een hele onderneming. Maar inmiddels, zo klinken de geluiden, komt er wel schot in de zaak. Toch verhuizen de dieren, waaronder de varkens, pas terug als ook de verblijven klaar zijn.

Samen slapen
JD en DJ hebben hun eigen dag indeling. Het maakt ze niet uit of het een maandag of een woensdag is, of het een feestdag is of vakantie genoemd wordt. “Ze slapen samen in een nest dat ze zelf bouwen van stro. Dan kruipen ze helemaal weg en knorren heerlijk tijdens hun slaap. Zodra ze wakker worden gaan ze op zoek naar eten. De dag beginnen met een rammelende maag, vinden ze maar niks.”

Deurtje dicht
De nachten liggen ze binnen en gaat de deur dicht. Dan kan ze niks gebeuren. Bij vorst krijgen ze zelfs een warmtelamp voor het comfort. De deur gaat na het ontbijt open en dan kunnen ze vrij in en uit lopen. “Ze kiezen zelf hun plek, al begrijp je er soms niks van. Midzomer doken ze onder de draad door en maakten een kuil onderaan de mesthoop, niet de schoonste plek. Maar kennelijk wel lekker koel, want er werd heel tevreden in de kuil gelegen.”

Een ommetje maken
Als het weer het toe laat maken ze een ommetje en zetten overal en nergens hun neus in de aarde. Die wroeten ze helemaal om. “Kennelijk vinden ze het een leuke bezigheid, of ze vinden af en toe een verdwaalde lekkernij, want ze kunnen er uren zoet mee zijn.” Na dit avontuur is een middagdutje altijd een goed idee en kruipen ze samen in hun ‘bed’. Daarna herhalen ze dit gewoon nog eens tijdens de middag!

Eigen willetje
Het zou natuurlijk ontzettend leuk zijn, een foto van een varken met een kerstmuts op. “Dat gaan we niet doen! Hoe leuk het ook is voor mensen, de varkens zouden gaan gillen. Die zijn duidelijk niet in voor dat soort fratsen. Ze hebben een eigen willetje en ik zou het al bijzonder vinden als ze niet steeds hun kont naar de camera draaien. Succes met de foto’s, ik kijk wel hoe je het er vanaf brengt!” lachen opa en oma Druif terwijl de kleinkinderen wel braaf poseren, maar DJ en JD gewoon hun eigen gang gaan.

De witte Welsh Snowy en Tessa.

Andere dieren jaloers
De meiden willen deze dag ook nog even met de pony’s op de foto. “Straks worden ze nog jaloers dat alleen de varkens in de krant mogen,” grapt oma. De witte Welsh ‘Snowy’ gaat met kleindochter Tessa op de foto. De Pippi Langkous heet Flipper en is een Shetlandpony. Die poseert zonder problemen met Elin. “Opa en oma hebben vijf paarden en pony’s staan en dat maakt het ook zo leuk op de boerderij, er is altijd wel een dier om even mee te knuffelen. De paardjes werken alleen wel een stuk beter mee met de fotograaf dan de varkens hè!”

Kerst en de jaarwisseling
Tijdens de kerstdagen worden alle dieren op de boerderij goed verzorgd. “Vooral omdat de kleinkinderen op visite komen, krijgen ze ook volop aandacht en knuffels. Maar verder is kerst ‘een gewone dag’ in het leven van een dier. Ook de jaarwisseling zullen ze weinig van mee krijgen. Hier wordt weinig tot geen vuurwerk afgestoken in de buurt. Dus het wordt vast een nacht vol heerlijke dromen.”

Voornemens
In 2022 zal er een bericht komen dat ‘de Put’ gereed is en zijn varkens terug wil. Wanneer dat precies gaat zijn is nog onbekend. “Maar in 2022 gaat er heel wat voor ze veranderen, dat is zeker. De rit vanaf hun vakantieparadijs terug naar een geheel verbouwde kinderboerderij in Andijk zal wel weer wat spanning geven. Maar daarna zullen ze volgegeten en uitgerust weer voor alle bezoekers te zien zijn.”

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen