zaterdag 13 april 2024
spot_img

Wat regio Eindhoven kan, zou Westfriesland ook moeten doen

De afgelopen weken stonden de kranten er vol mee: wat is ervoor nodig om ASML in Nederland te houden? Want na het vertrek van economische grootmachten als Shell en Unilever vanaf 2020, waar in politiek Den Haag in meerderheid schouderophalend op gereageerd werd, zou een voortzetting van de uittocht van bedrijven in strategisch zeer relevante sectoren (energie, voeding, chiptechnologie) toch echt een probleem zijn geworden. En dus trok het kabinet vorige week de portemonnee in de hoop dat ASML ook in de komende jaren in Nederland blijft investeren. Goed voor de werkgelegenheid, goed voor het onderwijs en goed voor onze internationale positie. Daar heeft Den Haag wel 1,7 miljard voor over.

Strategisch belang dichtbij huis
En daar ben ik het mee eens, laat dat duidelijk zijn. Misschien kun je nog twisten over welke maatregelen het meest effectief zijn, maar het signaal is sterk. Wat mij echter bezig hield: waarom doen wij als Westfriesland niet hetzelfde? Niet alleen in regio Eindhoven hebben ze producten die de hele wereld overgaan. Wat dacht je van de zaadveredeling uit Westfriesland? Net als de hightech chips van ASML, gaan zaden van Westfriese (familie)bedrijven de hele wereld over. Waar Rutte vorig jaar naar Washington mocht over de exportvergunningen van ASML naar China, sluit ik niet uit dat in de komende jaren zijn opvolger vergelijkbare gesprekken kan voeren als het gaat over de veredelingstechnieken. Voedsel is en wordt steeds meer onderdeel van geopolitieke conflicten tussen landen als China, de Verenigde Staten en Europa. China kan haar eigen bevolking van 1,4 miljard mensen niet zelf voeden, zie daar de bron voor een volgend conflict…

Investeringspact voor Westfriesland
Dus, laten we in onze regio ook de handschoen oppakken. Bedrijven, kennisinstellingen en regionale overheden verenigt u! Met een toekomstgerichte agenda voor onderzoek, innovatie en verduurzaming kunnen wij de bredere agro-business in Westfriesland ondersteunen. Niet iedere regio is hetzelfde. Maar elke regio verdient investeringen in haar potentie die binnen én ver buiten het investeringsgebied worden terugverdiend.

Bas de Wit
Statenlid VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen