woensdag 17 juli 2024
spot_img

Watergeuzen en Den Briel

In de Andijker van 6 april 2022 wordt vermeld dat er de komende tijd reizende tentoonstellingen zijn. Dit gebeurt in 7 West Friese gemeenten om de opstand van 450 jaar geleden te herdenken. Deze opstand was in verband met de Spaanse overheersing toen.

Het was 2 september 1930 toen er in Andijk een Oranjefeest werd gevierd. Het toneelstuk “De Geuzen komen” werd ter gelegenheid van dit feest opgevoerd. Dit stuk van 7 velletjes papier was geschreven door “meester” F de Boer. Bijna alle spelers waren waarschijnlijk inwoners van ons dorp Andijk. (zie foto 1).

Foto 2: Schepen op zee

Het stuk werd gespeeld achter dijk bij de Kathoek. Met schepen op de toenmalige Zuiderzee. Deze schepen naderden de nagemaakte poorten van den Briel. (zie foto’s 2 en 3). A. (aan de voorkant van de dijk waren feesten als ringsteken (zie foto 4). Het was een gezellige boel (zie foto 5).

 

 

Foto 3: Nagemaakte stadswallen van Den Briel

De foto’s zijn genomen door Jac. Doef. Het was in die tijd de beginperiode van de fotografie. De glasnegatieven uit de camera, moesten ontwikkeld en afgedrukt worden. Dit was de hobby van de gebroeders Jac. en P. Doef. De bewerkingen gebeurden in hun eigen gemaakte doka (donkere kamer). En zo ontstonden de foto’s. Deze en veel andere van die negatieven en foto’s zijn het bezit van de familie.
Jac.Joost Doef, april 2022

Foto 5: Een gezellig dorpsfeest
Foto 4: Oranjefeest Andijk: ringsteken

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen