De dragers van uitvaartcentrum ‘de Laatste Eer’ staan klaar om hun werk te doen. “Voor alle dorpsgenoten. Wij doen ons werk voor iedereen, bij een kerk aangesloten of daar niets mee hebben is bespreekbaar in samenspraak met de uitvaartleid(st)er. Het is een dankbaar gebaar, dat we aan de gemeenschap kunnen maken.”
In de regelementen van ‘de Laatste Eer’ staat dat iedereen vanaf 18 jaar tot en met 75 jaar drager kan worden. Maar sommigen zijn die leeftijd (ver) inmiddels voorbij. “Wegens een te kort aan nieuwe dragers, sta ik nu op de reservelijst,” vertelt Jan Remijnse. “We geven de voorkeur aan de andere dragers, maar bij nood spring ik in. Nieuwe dragers zijn dan ook van harte welkom. Wie meer informatie wil, mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.”
Rol van de dragers
“Bij overlijden van een dierbare wil je een mooi en gepast afscheid geven. Wij dragen daar graag aan bij.” De dragers van het UC zijn aanwezig op de momenten dat dat nodig is, maar ze zijn zo veel mogelijk ‘onzichtbaar’. “Het gaat tijdens de uitvaart niet om ons, we zijn op de achtergrond aanwezig bij veel onderdelen van de uitvaart. Met een kleine knik en een korte beweging geven we elkaar een seintje. We kennen onze rol en doen die in stilte.” De dragers wachten de rouwstoet op en lopen dan aan weerzijde van de auto het laatste stuk mee naar de begraafplaats. “Daar dragen we de bloemen over aan de familieleden en dragen we de kist naar de plek. Met eerbied en respect gaan we om met zowel de overledene als met de nabestaanden. We blijven in de buurt en springen in waar nodig. Als iemand onwel wordt, of door emoties overmand zullen wij hulp bieden. We nemen plaats achter de familie, buiten de kring. Vanaf een afstandje houden we de groep rustig in de gaten om alles soepel te laten verlopen.”
Dragers altijd aanwezig
“We zijn als één van de eerste ter plaatse en wachten de rouwstoet op. Ook zijn wij de laatste die vertrekken. We wachten totdat de nabestaanden de begraafplaats hebben verlaten. Als een soort van erehaag staan wij bij de uitgang. Je merkt dat dit erg gewaardeerd wordt. Soms wordt er gekozen de kist te laten dragen door familie of vrienden van de overledene. “Ook dan zijn we aanwezig, in elk geval met twee dragers. Mocht het nodig zijn, stappen wij in. Anders houden we ons op de achtergrond.”
Er kan veel
Tegenwoordig kan er ontzettend veel. Soms willen mensen de dragers geheel in pak inclusief hoed, maar ook wordt er wel eens gevraagd om in burgerkleding te dragen. De één kiest voor een dienst in de kerk, de ander voor slechts een korte toespraak van een enkeling. Er is klassieke muziek of iets heel moderns zoals André Hazes. Men kan kiezen voor begraven of cremeren. Er zijn veel bloemen of juist helemaal geen. Iedere uitvaart is anders -uniek- en dat wij daar aan kunnen bijdragen doet ons goed.”
Wie doen het
Opvallend veel brandweermannen zijn aangemeld als drager. “We zijn gewend ons in te zetten in het belang van de dorpsgemeenschap. Tot 55+ kan dit bij de brandweer. Daarna is dit een invulling die veel voldoening geeft.” Op de vraag hoe je er toe komt je aan te melden zijn de verhalen heel divers, iedereen heeft een eigen reden. Maar veelal gaat het van vader op zoon, oud-collega’s spreken elkaar aan met de vraag. Of mensen ervaren tijdens een uitvaart wat een bijdrage de dragers leveren en willen dat ook doen voor de dorpsgemeenschap. Feit is: vele handen maken licht werk. “Een grotere groep dragers waarop een beroep gedaan kan worden is erg prettig. We hopen dan ook dat mensen informatie komen inwinnen.”
Samenwerken
De dragers van UC ‘de Laatste Eer’ werken goed samen met UC Sint Barbara uit Wervershoof. “Net als wij, hebben zij ook te maken met een beperkt aantal dragers en komen ze soms handen te kort. We springen dan in, net als zij dat voor ons doen. Die samenwerking is geboren uit een noodzaak, maar verloopt buitengewoon plezierig en soepel.”
Drager of lidmaatschap
U kunt lid worden van de vereniging. Kijk voor alle benodigde informatie op de website www.uitvaartverenigingandijk.nl.
U vindt ‘De Laatste Eer’ aan de Ibislaan 3, 1619 VP in Andijk. Contact opnemen kan via info@uitvaartverenigingandijk.nl Wilt u meer informatie over het werk van de dragers en heeft u interesse ook drager te worden? Neem dan contact op met Jan Remijnse op nummer 06 – 30 08 29 92 of stuur een e-mail aan
remijnse30@quicknet.nl.