dinsdag 16 april 2024
spot_img

WEES GETROUW, MAAR VERTROUW NIEMAND

Enige gezonde achterdocht kan geen kwaad. Je hoeft echt niet achter alles iets te zoeken, maar luister naar je lichaam, dat vertelt je veel, als je rationeel nog niet bedacht hebt dat er iets niet pluis is. Je krijgt een appje dat je zoon wat geld nodig heeft, omdat hij snel iets moet betalen aan een collega van wie hij geld heeft geleend. Hij is zijn pas en telefoon kwijt en appt daarom van een telefoon van een vriend. Het is echt heel belangrijk, want hij moet nu € 5000 terugbetalen aan die collega, want die stapt anders naar zijn baas en dan raakt hij zijn baan kwijt. “Ik leg het later wel in alle rust uit”, zegt hij. De tekst van de app is precies zoals zij moeder gewend is. Lieve mams, staat er en hij eindigt met een dikke kus, zoals hij dat altijd doet.

Een ander voorbeeld. Iemand wordt gebeld door de bank. De bank wordt gehackt door cybercriminelen die de bankrekeningen van klanten aan het leeghalen zijn, daarom belt de bank dat u zo snel mogelijk het geld op een veilige tussenrekening over moet maken. U laat uw vrouw nog even op een andere telefoon bellen naar het telefoonnummer waarmee gebeld wordt, zij krijgt inderdaad de bank aan de telefoon en legt weer op. Vervolgens maakt u het geld over. Niet lang daarna realiseert u zich dat er iets niet goed zit en belt alsnog de bank. Helaas, het is niet meer mogelijk om het geld terug te halen. Aangezien u zelf het geld heeft overgemaakt, bent u ook zelf verantwoordelijk.

Dit soort verhalen heeft u vast vaker gehoord en wij kunnen nog veel meer voorbeelden geven die we regelmatig horen. Als een cybercrimineel op deze manier zich voordoet als een bank, noemen we dat bankhelpdeskfraude. Als het telefoonnummer van een instantie wordt meegestuurd, heet dit spoofing. Vergeet ook niet: Iets heeft nooit zoveel haast dat het echt al la minuut moet gebeuren. Wanneer u een telefoontje krijgt van wie of welke instantie dan ook, om direct een geldbedrag over te maken, hang dan meteen op. Als u uw hoofd iets scheef houdt en denkt ‘mmm’, u uw hand naar uw borst brengt, u rechtop gaat zitten of juist ineen krimpt, u gaat transpireren of uw hartslag versnelt, dan zijn dit allemaal tekens van uw lichaam dat er waarschijnlijk iets niet pluis is. Luister dan naar je lichaam!

Mantel & Voors Notarissen en Mediators – Andijk 0228-592224 Benningbroek 0229-591264.

Nog tot en met mei gratis testamentcheck en 10% korting op vertoon van de column of de bon.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen