maandag 22 april 2024
spot_img

Weggeefkastje

Gaat dit over een (oud) kastje dat je weg wilt geven? Of over een nog bruikbaar kastje waarin spullen worden aangeboden om weg te geven? Het kan natuurlijk allebei, want in beide gevallen maak je een ander blij met een product waar je zelf niets meer mee doet.
We kennen allemaal de initiatieven die recyclen een boost hebben gegeven: de Kringloopwinkel, de Voedselbank, het Repair café, en het briefje met daarop ’gratis meenemen’ op een stapel stenen. Natuurlijk hoort het gescheiden inzamelen hier ook bij, zodat we vanuit gebruikt materiaal weer nieuwe grondstoffen verkrijgen. En anno 2023 kan het weggeefkastje makkelijk aan dit rijtje worden toegevoegd.

Voor de inhoud van een weggeefkastje bestaan inmiddels verschillende ideeën. Neem de talrijke initiatieven om op deze manier boeken een tweede leven te geven. Ook zijn er kastjes met allerhande spulletjes. Een soort ‘rommelkastje’, maar dan één met een duidelijke functie en een vriendelijke insteek. Want ondanks dat de Kringloopwinkel een ijzersterk concept is, kost het iemand met (te) weinig financiële middelen, toch geld om daar iets vandaan te halen. Hoe fijn is het dan om in zo’n rommelkastje nét die ene schroevendraaier tegen te komen, of dat handjevol knijpers dat je steevast tekort komt?
Sommige mensen gaan een stapje verder. Ontwikkelen een eigen idee voor een kastje, soms gebaseerd op het feit dat niet alles te recyclen is, of juist maar beperkt houdbaar. Zo zou je bij een wandeling in de buurt weleens een vitrinekast kunnen zien staan met etenswaren erin.

Een vergelijkbaar initiatief is voer voor huisdieren. Dat is best een kostenpost, zeker als je weinig te besteden hebt. Waarom dan niet gericht een kastje met dit soort producten erin?

Nog een specifiek weggeefkastje dat in opkomst is, is die voor groepen meisjes en vrouwen die geen geld hebben voor zoiets als maanverband. Het wordt menstruatiearmoede genoemd. Anders dan geen geld meer hebben voor voedsel, is dit een probleem dat binnen de recycle-gedachte niet kan worden opgelost. Hier moeten doorlopend nieuwe voorraden voor worden gekocht. Het is dan ook een geweldig initiatief dat sommige mensen hebben bedacht om juist hier een weggeefkastje voor te gebruiken: wie het nodig heeft mag wat uit de kast pakken. En iedereen die het zich financieel kan veroorloven kan er menstruatieartikelen in plaatsen. Als je wilt, iedere maand weer.
PB

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen