dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Wesley Mes wordt blij van een ei

In de tuin van ome Jan Ruiter in Wervershoof was ruimte voor een kippenhok en er lag ook nog wat materiaal dat daar prima voor gebruikt kon worden. “Samen met Wesley (11) zijn we gewoon maar aan de slag gegaan en bouwde we een prachtige kippenvilla,” vertelt Jan. Wesley heeft tijdens de bouw volop geholpen. “Als dank voor mijn hulp mocht ik 4 kippen gaan houden in het hok in de tuin van ome Jan. De eieren mocht ik dan gaan verkopen voor een extra zakcentje,” vult Wesley aan.

Inmiddels heeft Wesley zich als een heuse jonge ondernemer ontpopt en pakt hij de zaken kleinschalig, maar professioneel aan. “Ik heb vaste adressen voor de eieren en houdt precies bij wat er in komt en wat er wordt uitgegeven. Elke dag fiets ik even langs mijn dieren om ze te verzorgen.”

Niet alleen een hok
De vier jonge Barnevelders van Wesley hebben een prachtig nachtverblijf met een ren. “Overdag mogen ze bij mooi weer lekker scharrelen, ook buiten het hok. Ze kunnen echter niet de hele dag los in de tuin. Dan gaan ze door de heg naar de buren en lopen ze om het huis heen naar de weg. Daarom hebben ze een verplaatsbare buitenren. Af en toe een uurtje helemaal vrij rondspitten vinden ze heerlijk.”

Dames met naam
De hennen hebben allemaal een naam gekregen. De ene hen is een echte ontdekkingsreiziger en kiest snel het pad door de heg. “Zij vindt steeds ontsnappingsroutes en daarom noem ik haar Slimpie. Tokkie en Kipke en Bruintje zijn namen die gewoon goed bij de bruine tokkende kippen passen. Ze lijken erg op elkaar, maar ik weet wel wie wie is door de ring om hun poot.”

Geen huisdieren
Slimpie, Tokkie, Kipke en Bruintje zijn geen huisdieren. Ze doen gewoon hun werk door eieren te leggen. Als ze daar na een tijd mee stoppen worden ze vervangen. Het zijn geen huisdieren, maar onderdeel van het bedrijfje. “Op de computer houd ik alle uitgaven en inkomsten bij en onder de streep wil ik natuurlijk wel graag winst maken!”

In de gaten houden
Wesley is echt zelf verantwoordelijk voor zijn bedrijfje. “Met een lamp in het hok zorg ik ervoor dat de kippen langer eieren blijven leggen, dat ze niet te vroeg op stok gaan. Met een camera kan ik zien vanaf huis of alles goed met ze gaat. Ook of er al een ei is gelegd bijvoorbeeld. Het voer, schelpen en hooi moet ik zelf kopen. De eieren verkoop ik aan vrienden en familie voor 30 eurocent per stuk en met zo’n 24 eieren per week loopt mijn handeltje best leuk. Op mijn eierdozen heb ik inmiddels zelfontworpen bedrijfsstickers geplakt. Misschien groei ik nog wel eens uit tot een megabedijf, maar voor nu ben ik heel tevreden met mijn bijbaantje,” aldus Wesley.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen