Bas Ruiter (l) en Kees Broers hebben voor wat betreft de wereldtitel Brazilië heel hoog op hun lijstje staan. Tekst: Koos Schipper. Foto: Hoekstra Grootebroek.

Hoe dan ook: in het oliestaatje Qatar is het wereldkampioenschap voetbal van start gegaan. De laatste tijd ging het meer over omkopingspraktijken, duizenden overleden arbeidskrachten, mensenrechten en andere zeer gevoelige politieke onderwerpen. Niettemin is de bal gaan rollen en is de vraag hoever Nederland gaat komen en wie zich als wereldkampioen gaat kronen. De Streker belde met de Westfriese voetbaltrainers.
Piet Wiersma (KGB) denkt dat titelverdediger Frankrijk ook dit keer aan het langste einde trekt. In die mening staat hij echter alleen. Remco Wachter, die samen met Gert Feld de technische touwtjes in handen heeft bij De Valken, zet vol in op Brazilië. ‘In elke linie hebben ze kwaliteit lopen. Met Allison Becker van Liverpool staat er een betrouwbare keeper. De verdediging zit prima in elkaar, het middenveld is in balans en voorin heeft Brazilië meerdere spelers die een mannetje uit kunnen spelen en een doelpunt kunnen maken.’

Bloedheet
Bas Ruiter (Sporting Andijk) en Peter Neuvel van Spirit30 noemen Argentinië als grootste kanshebber. ‘Messi is de laatste tijd in goede doen’, licht Peter zijn keuze toe. Kees Broers (Woudia) en Gert Feld twijfelen nog tussen Brazilië en Argentinië. ‘Het is daar bloedheet. Ik zie de Europese ploegen in die omstandigheden niet presteren’, filosofeert Gert. Ook Johan Rutz van De Zouaven heeft de twee Zuid-Amerikaanse topteams in het vizier maar volgens hem mogen we ook Duitsland niet uitvlakken.

Weinig te zoeken
Wat kunnen we verwachten van het Nederlands elftal? Gert Feld is het meest uitgesproken. ‘Nederland heeft op dit WK weinig te zoeken. De poule komen we wel door, misschien daarna nog een rondje maar dan is het wel over.’ Ook Piet Wiersma en Kees Broers denken dat de kwartfinale het hoogst haalbare is voor onze landgenoten. Johan Rutz heeft eveneens zijn bedenkingen. ‘Ik denk dat we het in de poule al lastig krijgen. We hebben helemaal niet zo’n sterk team als veel mensen denken.’

Nederland als outsider
Die teamkracht ziet Remco Wachter juist wel. ‘Van Gaal is in staat om een eenheid te smeden die voor elkaar door het vuur gaat. Ik zie Nederland als een outsider. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kunnen we ineens heel ver komen.’ Ook Bas Ruiter is voorzichtig positief. ‘We zijn lastig te verslaan. Het is jammer dat we voorin wat stootkracht missen. Ook hebben we geen echte topkeeper.’ Peter Neuvel is het meest positief over de kansen van de Nederlanders. ‘We kunnen de titel winnen maar dan moet echt alles meezitten. Helaas hebben we een verleden waarin tijdens grote toernooien één slechte wedstrijd ons fataal wordt. Verder moet het niet op penalty’s uitdraaien want daarin zijn we niet altijd gelukkig’, zegt hij met gevoel voor understatement.

Hoge hoed
Hebben de Westfriese trainers nog tips voor hun collega Louis van Gaal. ‘Ga niet met vijf verdedigers spelen’, waarschuwt Kees Broers. ‘Een systeem 4-2-3-1 past het beste bij dit team.’
Piet Wiersma hoopt dat Van Gaal weer een konijn uit de hoge hoed tovert, zoals eerder met de veelbesproken keeperswissel tijdens de WK 2014 in Brazilië in de kwartfinale tegen Costa Rica. Johan Rutz heeft werkelijk alle vertrouwen in het vakmanschap van Van Gaal. ‘Die man heeft echt geen tips van ene Johan Rutz nodig’, lacht hij.
(Dit artikel is geschreven voor aanvang van het WK. Redactie de Andijker)