woensdag 24 april 2024
spot_img

WETHOUDER ANDREA VAN LANGEN GEEFT STARTSCHOT VOOR WORLD CLEANUP DAY

Maar liefst 180 aanmeldingen van inwoners

Het is weer een stuk schoner in Medemblik. Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 19 september gaf wethouder Andrea van Langen samen met Win Bijman, wethouder van Koggenland, en Robert Tesselaar, wethouder van Opmeer, in het bijzijn van de mascottes Druppie en Prikkie en een groep enthousiaste leden van VVS’46 het startschot om zwerfafval te gaan rapen. En niet voor niets. Want in Medemblik hadden maar liefst 180 inwoners, dus maar liefst zo’n 100 meer dan vorig jaar, zich aangemeld om de handen uit de mouwen te steken en werd op heel veel plaatsen zwerfafval geraapt. Het resultaat: blikjes, plastic flesjes, papier, peuken, lege sigarettenpakjes en nog veel meer ander zwerfafval.

Wethouder Andrea van Langen kijkt dan ook tevreden terug op deze opruimactie. Tijdens een woord vooraf op het parkeerterrein bij VVS ’46 bedankte ze alle vrijwillige zwerfafvalrapers uit Medemblik en benadrukte het belang ervan:

“Afval dat gaat zwerven is zeer schadelijk voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Iedereen kan beginnen met het verschil maken. We zijn blij dat op World Cleanup Day inwoners, scholen en bedrijven zelf ook opruimacties hebben opgezet om onze gemeente schoner te maken. We bedanken dan ook alle vrijwilligers voor hun inzet. Opruimen is heel belangrijk, maar voorkomen is nog beter. Daarom wordt er ook steeds meer ingezet op bewustwording, zodat er uiteindelijk gedragsverandering gerealiseerd wordt.”

Week van de Gezonde Jeugd in een Schone Omgeving: win een clinic met Juvat
De Week van de Gezonde Jeugd in een Gezonde Omgeving die deze week gehouden wordt, is zo’n voorbeeld van een bewustwordingsactie. Naast veel aandacht voor gezond leven en gezond gewicht, worden leerlingen van groep 7 en 8 uitgenodigd om dansend, rennend, bokkensprongen makend maar in ieder geval bewegend, zwerfafval te rapen en daar een zo leuk mogelijk filmpje van te maken. Als ze dat via Instagram of Twitter uploaden op #WVDGJ, dan komt hun filmpje op een social wall en kunnen ze een clinic met de bekende danser Juvat Westendorp winnen voor de hele klas. Ook de mascotte Prikkie draagt bij aan bewustwording voor zwerfafval. Zijn vriendje Druppie vraagt vooral aandacht voor de gezonde effecten van kraanwater in plaats van zoete drankjes drinken. Alle informatie over deze week staat op jogg-medemblik.nl

Zwerfafval. Niet normaal
Deze opruimactie in het kader van de World Cleanup Day was een samenwerking tussen de gemeenten Koggenland, Medemblik, Opmeer en Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval. Want zwerfafval is niet normaal.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen