zondag 26 mei 2024
spot_img

Whippets Banjer en Jona lopen dagelijks vele kilometers

“Het zijn hele slanke honden, sommigen mensen noemen ze zelfs mager. Dat is nu eenmaal de bouw van een whippet,” vertellen eigenaren Theo en Saskia Schwegler. “Voor het mooie zijn onze lieverds zelfs een beetje aan de mollige kant!”
Whippets zijn zichthonden. Zij jagen op een bewegende ‘prooi’, die ze hebben gezien. Op topsnelheid halen deze honden wel 60-65 kilometer per uur.

Show -en renlijn
Whippets zijn er eigenlijk in twee soorten. Zij die gebruikt worden in de rensport en gefokt worden in de renlijn. Daarnaast de showhonden, die gefokt worden op precies de juiste bouw en verhoudingen. De gestreepte Banjer (2 jaar) is er één uit de showlijn van fokker Jan Willem Akerboom Crème Anglaise uit Krommenie. “We vinden hem inderdaad prachtig, maar lopen geen shows. Banjer is voor ons gewoon een gezellige viervoeter. Wij hebben hem vanaf pup en het is een hele trouwe, vriendelijke hond. Tijdens de wandelingen is hij steeds op zoek naar aandacht en maakt hij graag contact met anderen. Daar is hij erg ondernemend in,” zegt Theo.

Herplaatser
De zwart Jona, met zijn prachtige streep over de kop is een herplaatser. Hij is een whippet uit de renlijn en dus gefokt op snelheid. Helaas kwam hij als pup op een ongeschikte plek terecht en heeft hij in zijn jonge leven al veel ellende meegemaakt. Theo: “Sinds deze zomer is Jona bij ons. Het gaat nu erg goed met hem, maar bij harde geluiden schrikt hij snel en kruipt dan helemaal in elkaar. Ook als we de dweilstok pakken om het huis aan kant te maken, zie je hem bang wegkruipen. Dit wordt zijn eerste jaarwisseling bij ons en we houden er rekening mee dat we wel wat angst te zien krijgen en zullen hem daar zo goed mogelijk doorheen loodsen.”

Aan de lijn en los
In het dorp wandelen de baasjes met de beide honden aan de lijn. “Dat moet echt! Ze hoeven maar een kat, vogel of haas te zien en ze sprinten meteen er achteraan. Uitkijken voor verkeer is er dan niet meer bij. Veel te gevaarlijk dus, om ze los te laten,” vertelt Saskia. “Het zijn energieke honden, die flink moeten kunnen hollen. In de maanden oktober tot maart mogen honden los bij de Vooroever en zijn we daar elke dag wel te vinden. Bij de crossbaan in Andijk mogen ze ook los en is het erg genieten als je deze twee makkers elkaar ziet uitdagen, wegsprinten en op topsnelheid ziet komen,” vult Theo aan.

Gezelschapshonden
Banjer en Jona wonen samen met Theo en Saskia op de Murillolaan. Daar komen ook de kinderen en de kleinkinderen regelmatig aanwaaien. “Onze kleinzoon van anderhalf deed iets wat echt niet mocht en moest ‘voor straf’ even apart zitten. Die begon natuurlijk te huilen. De eerste die bij hem gingen zitten waren Jona en Banjer. Ze voelen het verdriet goed aan en komen dan troosten.” Saskia: “Mijn vader is overleden en dat verdriet komt soms heel plots weer opzetten. De honden voelen ook dat stille verdriet aan en duwen hun warme zachte lijven dan meteen tegen mij aan. We zouden niet meer zonder ze kunnen!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen