donderdag 13 juni 2024
spot_img

Wij houden van bij en bloem bij Jam en Zo

Bij Jam en Zo houden ze van de natuur. Dat zie je terug in vele aspecten. Het erf is 1 hectare groot en daar groeit en bloeit van alles. Van de vruchten worden lekkere streekproducten gemaakt en de kruiden worden onder andere gebruikt bij
de (laagdrempelige) kruiden workshops die worden gegeven.

Midden op het erf staat een bijenstal ‘Rons bijenstal’. Uit die stal komen onder andere de ‘bij’zondere lekkere honing uit West-Friesland en zuivere bijen was. Verder verkopen we jam en zo, van de vruchten uit eigen tuin.

Steentje bijdragen
Thessa vertelt: “Onze liefde voor bijen gaat verder dan alleen voor de honingbij. Als particulier kunt u van alles doen voor de wilde bijen en om vlinders te helpen te overleven. Belangrijkste is: iedereen kan helpen hoe klein je ook woont. Het verspreid aanbieden van bloeiende planten in tuin of balkon is een must. Ook hoekjes in de tuin wat rommelig laten helpt bij aan het goed kunnen overwinteren en voortplanten van bij en vlinder. Regelmatig hebben wij een Open Dag en bent u welkom voor allerhande tips.”

Simpel maar geweldig idee
Plaats holle stengels van minimaal 25 cm in bijvoorbeeld een muur of leg ze in een hoekje van de tuin of haal een stoeptegel weg en plant daar een struik of bloeiende plant. De bijtjes zullen je dankbaar zijn! In droge periodes is water aanbieden ook aan te raden. “Een schaal met vers water is al voldoende.” Thessa waarschuwt wel: “Wel altijd een steen (of meerdere) in het bakje leggen, om te voorkomen dat de bijtjes in het water zakken en niet meer kunnen vliegen door natte vleugeltjes.”

Liefde voor bloemen
Denk er eens over na wanneer je bepaalde struiken of planten snoeit. Bij voorkeur doe je dat na de bloei! Verspreid ook eens zaden van bij-en vlinder vriendelijke bloemen op onverwachte plekken. “Er ligt een plan klaar voor samenwerking met gemeentes om onze leefomgeving nog ‘Bij’ & Mens’-vriendelijker te maken. Het maaibeleid en het aanplanten van bloeiende bijenhagen wordt in dat plan genoemd. Bloeiende slootkanten zijn ook onderdeel van dat plan. De eerste stapjes zijn gezet, nu nog verder!”

Help je mee?
Ben je benieuwd hoe je de dieren als de bij en de vlinder (en de natuur in het algemeen) nog meer kunt helpen?

Kijk eens vrijblijvend op de website van Jam en Zo: www.jamenzo.nl voor leuke en leerzame workshops over bijen en kruiden.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen