donderdag 13 juni 2024
spot_img

Wijkleercentrum zoekt wijkleeradressen in Andijk

Na het succes in de gemeente Koggenland (wijkleercentrum Avenhorn, bestaat nu 2 jaar) is per 1 april 2020 een Wijkleercentrum in de gemeente Medemblik van start gegaan. Hier worden studenten op een innovatieve wijze opgeleid naar werken in de zorg.

Claudia Heerens uit Andijk is wijkleermakelaar en laat weten: “Wij hebben wijkleeradressen nodig voor onze studenten in het nieuwe schooljaar. Graag vertel ik wat meer over wat wij voor u kunnen betekenen. Weet of bent u iemand die een beetje extra ondersteuning wel kan gebruiken, laat het ons dan weten. Samen kijken we wat er mogelijk is.” Het doel van het wijkleercentrum is om het welzijn van kwetsbare inwoners van de Gemeente Medemblik te bevorderen.

Samenwerking
Sylvette Ernsting is opbouwwerker bij de gemeente Medemblik. Vanuit die functie kreeg zij contact met Claudia en er was meteen een klik. “Dit is een samenwerking tussen de Gemeente Medemblik, ROC Horizon College Hoorn, zorgorganisaties WilgaerdenLeekerweideGroep en Omring. Het is een win-win situatie waarbij er ‘kruisbestuiving’ plaatsvindt tussen jong en oud, mensen die elkaar helpen. De mensen die hulp nodig hebben kunnen dit nu krijgen en de student doet ervaring op die het leerproces positief beïnvloed. De sociale functie is ook heel groot.” Sylvette weet dat er nog veel mooie initiatieven op de plank liggen: “Er zijn regelmatig contactmomenten met de drie wijkteams en er zijn plannen rondom samenwerking met Sorghvliet in Andijk. Zodra er meer bekend is zullen we o.a. via de Andijker ruchtbaarheid geven aan deze initiatieven, want samen kunnen we meer!”

Hoe werkt het?
Het Wijkleercentrum is er op gericht om hulp en ondersteuning aan mensen in de wijk te bieden. De studenten van het ROC Horizon College Hoorn willen graag praktische ervaring op doen, die aansluit bij hun MBO2 opleiding Zorg en Welzijn. Onder begeleiding van professionals zijn zij graag van dienst bij alle mogelijke activiteiten thuis of in de buurt.

Wie komen in aanmerking?
De studenten van het Wijkleercentrum bieden alle kwetsbare inwoners – van jong tot oud- van de Gemeente Medemblik, GRATIS een helpende hand. Zij zijn er voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken.  Claudia licht toe: “Hiervoor is geen indicatie voor de thuiszorg nodig. De studenten kunnen wel aanvullend aan de thuiszorg werken. Zij kunnen in veel situaties het leven van de kwetsbare inwoner, net even makkelijker maken.”

Wat kunnen zij voor u doen?
Bij het Wijkleercentrum mag de inwoner het zelf zeggen waar hij of zij ondersteuning bij nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan: gezamenlijk koffie drinken of een wandeling maken (met en zonder rolstoel en/of hulpmiddel) of samen boodschappen doen. Het moet echt bijdragen aan het langer thuis wonen. Het vooral gaat om het samen doen, dus echt het ondersteunen en niet overnemen. (De studenten zijn géén huishoudelijke hulp.) Ook is het mogelijk hulp te vragen bij het gezamenlijk uitlaten van de hond en/of hulp bij de kattenbak verschonen. Licht huishoudelijk werk, maaltijd voorbereiden of samen bereiden en nuttigen of samen eenvoudig tuinieren. “De mogelijkheden zijn eindeloos, het is belangrijk steeds goed te kijken waar men behoefte aan heeft,” aldus Sylvette. “Aan het einde van hun opleiding zijn deze studenten, klaar voor het werken in de zorg op het niveau van Helpende. Ze zijn dan, door deze ondersteuning in de wijk te bieden, extra geschoold in het bijdragen aan de kwaliteit van leven en welzijn,” vult Claudia aan.

Dringend op zoek
“Wij zijn dringend op zoek naar wijkleeradressen voor deze studenten in de gemeente Medemblik! Bent of kent u iemand die wel een helpende hand kan gebruiken? Neem dan contact op met Claudia Heerens, Wijkleermakelaar, via mail: m.l.heerens@horizoncollege.nl of via 06-46843713, zodat we met elkaar kunnen kijken of we een goede match kunnen vormen. Zo helpen we elkaar en komen we samen verder.” Meer informatie over de opleiding is te vinden op de website van het Horizoncollege Hoorn.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen