zondag 26 mei 2024
spot_img

Wil van hoedenmuseum Zet ‘m Op heeft zeker duizend hoeden verzameld

Aan het Hornpad in Andijk is al bijna 23 jaar een bijzonder museum te vinden, voor het nieuwe seizoen weer open voor bezoekers. De bijzondere collectie van zeker duizend hoeden is in handen van Wil Gorter. In haar museum ‘Zet ‘m op’ kunnen steeds enkele honderden hoeden van deze imposante verzameling worden bekeken. Wil zorgt voor een onvergetelijke ervaring door de kleurrijke manier waarop zij over de hoeden vertelt, dicht en zingt.

Over hoe het begon
De vier kinderen van Wil hielden graag verkleedpartijtjes met kleren en hoeden. Op rommelmarkten kocht ze er wel eens wat bij en zo groeide de verzameling. Iemand op de vereniging waar ze sportte vroeg of ze een lezing wilde geven in het plaatselijke verzorgingstehuis. Die kans pakte ze met beide handen aan. Natuurlijk wilde ze dat en dat was nog maar het begin. Ze ging daarop steeds vaker met de hoofddeksels op pad.

Veel hulp bij start museum
Het idee ontstond om de hoeden op een vaste plek tentoon te stellen. Wil pakte de start van haar museum grondig aan. Ze volgde een ondernemerscursus en bekwaamde zich in presenteren. Ze kreeg veel hulp in die periode. “Je doet het niet alleen” vertelt Wil. Zo hielp een vriendin met het opstellen van haar collectie en kwam ze door een tip aan een toonbank en vitrines. Het bord bij de weg is gemaakt en onthuld door wijlen Rikus Oud uit Westwoud, een goede vriend en schilder. Wil: “Zo kwam het allemaal bij elkaar”.

De afgelopen jaren heeft ze in haar museum aan huis bezoek gehad van een gevarieerd gezelschap. Ook heeft ze lezingen door het hele land gegeven, waarbij ze de eerste tien jaar werd gereden door onder andere vrienden en buren. Later reed haar man haar rond. Kort geleden is Wil gestopt met lezingen op locatie, na dit 25 jaar te hebben gedaan.

Collectie nooit geteld
Hoeveel hoeden er precies zijn weet Wil niet. Ze heeft ze nooit geteld. Ze blijft nog steeds zoeken naar bijzondere exemplaren, ook al heeft ze aan haar man Cor wel een goede rem. “Het mag wel eens iets minder”, lacht hij. Als ze wordt gebeld over nieuwe hoeden dan mengt hij zich op de achtergrond in het gesprek met de opmerking: “We hebben genoeg hoor!”

Piet Paulusma bracht hoed langs
Achter iedere hoed zit wel een verhaal. Ze krijgt ze cadeau of vindt ze op rommelmarkten, Een enkele keer komen ze uit een nalatenschap. Ook heeft ze een hoed met handtekening van Piet Paulusma. Die kwam hij zelf langs brengen. Een andere aanwinst, een hoed met een paradijsvogel (die vogels waren mode in 1910 en kwamen met name uit Nieuw Guinea), wordt momenteel tentoongesteld in Missiemuseum Steyl in de gelijknamige plaats.

Hoed ontworpen door kleinzoon
Een hele bijzondere hoed in haar collectie is het exemplaar dat is ontworpen door kleinzoon Yorick, (destijds 11 jaar oud). Tijdens een vergadering van de Hoedenvereniging kwam men op het idee om voor de jaarlijkse hoedenwedstrijd het thema ‘Vernuftig Vouwen’ te kiezen. Na die vergadering vertelde ik bij Joke en Bart thuis over het thema. Zonder dat we het door hadden was hij al op ruitjespapier aan de gang gegaan. Dat resulteerde in het slimme ontwerp van haar kleinzoon.

Foto aangeleverd

Nieuwe collectie kleine hoedjes
De collectie wordt binnenkort uitgebreid met een verzameling kleine hoedjes (schaal 1:5). Daarbij zitten ook kopieën van hoedjes die Koningin Beatrix heeft gedragen. De hoedjes waren van mevrouw Wigger uit Losser, een creatieve dame van 91 jaar. Na haar verhuizing naar het verpleeghuis wilde ze deze graag aan het hoedenmuseum schenken.

Bezoek het museum!
De indrukwekkende collectie hoeden is nog tot en met 1 oktober te bekijken in het rolstoeltoegankelijke museum. Wil ontvangt haar bezoekers en vertelt over de hoeden, ondersteund door zang en dichtkunst. Het is niet alleen kijken; mensen krijgen ook de kans zelf een hoed op te zetten.

Voor meer informatie:
Hoedenmuseum ‘Zet ‘m Op, Hornpad 11 Andijk, website: www.hoedenmuseum.nl, telefoonnummer: 0228-59 29 54.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen