dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Willem Klomp laat zich inspireren door de natuur

Wilhelmus Cornelis Klomp (66) komt uit Heemskerk. Later woonde hij in Wijdenes. Hij en zijn vrouw zijn nog maar kort geleden naar Andijk verhuisd.

Willem komt uit een gezin waar vaak getekend werd. Zowel zijn vader, zijn zus als broer konden leuk overweg met een potlood. “Als kind tekende we vaak dingen na.” Na het schetsen met potlood, koos Willem een tijd voor houtskool. Hij vertelt: “Totdat ik me realiseerde dat ik kleur wilde in mijn werk. Olieverf werd mijn keus en tot op de dag van vandaag werk ik daar het liefste mee.”

Olieverf voordeel
De keus voor olieverf was in eerste instantie misschien gebaseerd op de keus voor kleur. Maar al snel bleek het materiaal heel goed bij Willems techniek en wensen te passen. “Het werken met olieverf heeft vele voordelen. De kleuren mengen heel mooi, heel natuurlijk. De verf droogt heel langzaam, zodat je nat op nat kunt werken, ook als je de volgende dag verder wilt gaan. De verf loopt niet uit, dus kan heel precies op het doek geplaatst worden. Olieverf is echt mijn materiaal.”

Inspiratie
Zijn eerste olieverfschilderij hangt in de kamer op een ere plekje. “Het is een zonsondergang. De weerspiegeling van de kleuren in de lucht die je in het water terug ziet blijven mij boeien. Dat wilde ik graag eens vastleggen. De natuur, met zijn wolkenluchten en woeste golven Daar haal ik mijn inspiratie vandaan.” Zelden schildert Willem een echt tafereel. “Het is meer dat ik in mijn hoofd een beeld vorm van hoe het zou moeten zijn. Een molen langs een sloot, daar hoort een bruggetje bij en een bootje in de rietkraag. Het zijn geen bestaande plekken, maar wél heel herkenbaar.”

Meer tijd voor oude liefde
Hij begon als jochie met tekenen en schetsen en maakte als 18 jarige al zijn eerste echte schilderij. Maar lange tijd daarna is er weinig meer van de hobby terecht gekomen. “Met een gezin en een drukke baan in ploegendiensten kwam het er gewoon niet van. Nu de kinderen het huis uit zijn en ik van mijn pensioen mag genieten heb ik mijn oude liefde weer met volle overgave opgepakt.”

In opdracht
Niet alle schilderijen hebben een plek in huis. “Inmiddels zijn het er te veel om alles op te kunnen hangen. Af en toe verkoop ik er wel één, dan krijgt zo’n schilderij een mooie plek bij iemand anders thuis. Dat vind ik een mooie gedacht. Een schilderij in opdracht is een mooie uitdaging, maar ook een lastige. Ik heb een eigen stijl, mijn techniek en als iemand dat mooi vindt dan wil ik best in opdracht iets schilderen. Het idee moet echter wél bij me passen.”

Voor meer informatie: famklomp@live.nl

Meer zien van het werk van Willem Klomp?

Dat kan vanaf half september tijdens de expositie in Het postkantoor/Stadsplein Bovenkarspel.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen