vrijdag 19 april 2024
spot_img

Wilma Berkhout heeft stippenvirus te pakken.

Wilma Berkhout houdt wel van een nieuwe uitdaging. “Toen ik bij mijn nicht Jolanda van Zeelt zag hoe zij porseleinverf gebruikte om serviesgoed van een gezellig stippen patroon te voorzien, dacht ik meteen: dat wil ik ook proberen.”

Jolanda komt uit Zaandam en geeft daar workshops porseleinstippen via Jollydots. “Eigenlijk ben ik tijdens mijn workshop daar, onmiddellijk met het stippenvirus besmet geraakt. Het geeft me rust en is heel ontspannend om te doen. Je houdt er ook nog iets moois en bruikbaars aan over. Ik heb de smaak te pakken,” aldus Wilma.

Speciale verf
Om op aardewerk en porselein te kunnen stippen gebruik je speciale verf. Daarna kun je met elk gewenst ‘stokje’ de stippatronen maken. “Met het gummetje aan de achterkant van een potlood of een chinees eetstokje. Voor het mooiste effect moet je echter wel zorgen dat het echt rond -en niet stiekem een ovaaltje- is,” tipt Wilma. “De verf moet goed drogen aan de lucht, voordat je er een tweede kleur op aan kunt brengen. Als het hele werkstukje af is moet het gebakken in de oven. Dat kan in een gewone huishoudoven. Pas als het dan weer rustig afgekoeld is, is de verf niet meer zo kwetsbaar en kun je het schaaltje of bord gaan gebruiken.”

Waterval en recht stippen
Het moeilijkste is misschien wel het recht stippen. “Bij beginners zie je vaak dat ze het bordje niet recht voor zich leggen en het stokje vasthouden als een pen, in de schrijfhouding. Dan ga je automatisch scheef stippen. Ook bij een waterval-stippatroon (waar de stipjes van groot naar klein lopen) maken beginners regelmatig de fout dat ze met te veel verf starten. Door eerst een paar keer met een ervaren stipster samen te hobbyen kun je deze valkuilen voorkomen!”

Mandala of dier
Wie net start kan het beste beginnen met een plat en klein oppervlak en een stippatroon dat steeds werkt met de windrichtingen noord-zuid, oost-west. “Daar heb je houvast aan. Later kun je ook kiezen voor glooiende vormen zoals borden en nog weer later kan een bolle theepot of hoekig vaasje een mooie uitdaging zijn. Er zijn hele strakke vormen zoals een mandala te maken, maar ook een dier ‘stippen’ kan heel leuk zijn. Zelf ben ik nu bezig met gebaksbordjes, waarop ik fruit ‘stip’. Een aardbei met heel veel kleine rode stipjes in diverse maten en banaantjes met diverse kleuren geel zodat er schaduw effect ontstaat.”

Ook eens proberen?
Samen stippen is nog leuker dan alleen. “Wil je het ook eens proberen, maar wil je niet meteen alle materialen aanschaffen? Bel me dan gerust om het eens te komen proberen. Mijn telefoonnummer is 06-25585312 (ook whatsapp) Het leukste van het stippenvirus is misschien wel, om anderen er mee te ‘besmetten’.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen