woensdag 22 mei 2024
spot_img

Winterse taferelen in woonkamer familie Molen

In de woonkamer op de Ibislaan te Andijk staat een prachtig winters dorp van miniatuurhuisjes. De familie Molen heeft al vele jaren een dorp staan. “Maar dit is het eerste dorp op de Ibislaan, “ zo vertelt Bianca Molen.

Kijken in tuincentra
Zodra de grote tuincentra in kerststemming werden gebracht, zo rond half november, ging ik kijken. Vooral de miniatuurhuisjes en alle kleine details er omheen vond ik schitterend. Niet alleen ik was er nooit op uitgekeken, ook mijn man Jesse en onze twee zoons Axel en Kevin vonden het altijd prachtig om te zien.

Het begin van meer
De allereerste huisjes kreeg ik van mijn ouders. Zij hadden deze huisjes, maar gebruikten ze niet en ik mocht ze wel meenemen. Dat was superleuk en achteraf was dat het begin van de veel grotere verzameling. Niet veel later kreeg ik van mijn zus uit Oostenrijk een kerkje en bijpassende huisjes. We woonden toen nog op de Klamptweid. Tegen half november werden een aantal meubels in huis zo verplaatst dat er voldoende ruimte vrij kwam voor het kerstdorp. Met elkaar haalden we alles tevoorschijn. Eerst was het een klein dorpje en stond alles op een plat vlak. Later werd het dorp groter en werd er met piepschuim bergen gemaakt. Met deze extra hoogte en diepte werd het een mooi 3D geheel.

Sneeuw van wasemkapvulling
Je hoeft niet alles te kopen. Zo is het grondvlak van sneeuw gemaakt van de vulling die je vroeger ook wel in de afzuigkap gebruikte. Dat heeft zelfs een dubbele functie. Want om alles straks weer veilig op te bergen wikkel ik de huisjes in die sneeuwmat en zo blijft alles heel. Verder heeft mijn man van MDF plaat een aantal kistjes gemaakt zodat er bergen ontstonden en tevens maakte hij daarin een handige opbergruimte voor de stekkerdozen.

Laatste aanwinst
De laatste nieuwe aanwinst is een prieeltje. Dat is heel mooi opengewerkt. Het is echt een klein kunstwerkje. De molen is ook vrij nieuw, die hebben we nu voor het tweede jaar staan. Mijn man wilde die echt heel graag. Hij was kostbaar, maar is wel heel mooi. Hij draait ook echt. Ondanks dat de Hollandse Molen niet echt past tussen de ouderwetse wat buitenlands aandoende huisjes, is de molen voor ons speciaal. “Het zal wel in de naam zitten!”

Kerstboom pas later
Al vanaf half november, voor het daadwerkelijk aftellen van de advent kalender begint, zorgt Bianca dat het kerstdorp staat. Dat doen we met het hele gezin, elk jaar staat het weer een beetje anders en soms maken we plaatst voor nieuwe stukken. De kerstboom moet wachten, die mag er pas na 5 december in. Maar na drie koningen ruim ik alles wel tegelijkertijd op. “En dan moeten we weer wachten tot volgend jaar.”

Kerstgedachte
Voor ons begint het kerstfeest stiekem al vanaf het opbouwen van het kerstdorp. Met alle mooie dagen en de vele feestelijkheden in de decembermaand is het echt genieten. Wij houden er van. Iedereen viert de decemberfeesten toch het liefst met elkaar. Wij wensen iedereen dan ook graag alle goeds toe voor het nieuwe jaar.”

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen