dinsdag 16 april 2024
spot_img

Wonen en werken in Andijk

De ene veredelaar woont in Andijk en werkt in Enkhuizen, de andere veredelaar werkt in Andijk en woont in De Streek. Ze zijn onafhankelijk van elkaar opgenomen in de lijst van 20 Meest Innovatieve Veredelaars in de Europese Zaadsector in 2019. Daarmee wordt Andijk maar weer mooi op de kaart gezet als centrum voor vernieuwende plantenveredeling.

Bij alle groenten en fruit die je eet geniet je van het werk van veredelaars! Zij zijn het die allerlei rassen ontwikkelen voor een betere smaak, die meer vitamines bevatten, bestand zijn tegen ziektes, makkelijker zijn om te oogsten en ga zo maar door.

Zo ook Siem Groen, Senior Bloemkool Veredelaar bij Syngenta Vegetable Seeds. Hij siert de lijst omdat hij over de jaren vele succesvolle bloemkool rassen ontwikkeld heeft met als laatste succesnummer de Andromeda, een bloemkool die wit blijft zelfs in de volle zon. Dit scheelt in het werk: de kool hoeft niet continue afgedekt te worden met de bladeren. Siem gaat na 43 jaar toewijding aan de Brassica (de kool) aan het eind van dit jaar met pensioen.

Gé Bentvelsen van ABZ Seeds staat in de lijst vanwege zijn werk in aardbei F1 hybride rassen uit zaad, hierin is hij uniek in de wereld! De voordelen van zaad in plaats van stekken zijn bijvoorbeeld dat er geen ziektes met het zaad overgaan en het aardbeizaad veel gemakkelijker verstuurd kan worden. Verder blinken zijn aardbeirassen niet alleen uit in de overheerlijke smaak maar ook nog in de prachtige bloemkleuren. Daarmee zijn ze ook nog eens een lust voor het oog!

Als u de volgende keer een bloemkool of een aardbei eet, denk dan ook eens aan vele jaren arbeid die deze veredelaars erin gestopt hebben. Uw eten smaakt dan nóg lekkerder!

Wilt u zien wie de andere 18 innovatieve veredelaars in Europa zijn? Kijkt u dan op www.european-seed.com

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen