“Als je bij ons tulpen in de bloei ziet, dan hebben we het niet goed gedaan”, reageert John Boon op onze opmerking dat we alleen maar tulpen in de knop zien. Zijn bedrijf, Boon & Breg, heeft recent een geheel nieuwe productielijn in een even nieuw bedrijfsgebouw in gebruik genomen. Reden voor een Open Dag, waar iedereen met belangstelling voor moderne agarische techniek en de tulpenbroeierij van harte welkom is. Het is die Open Dag die ons naar de Cornelis Kuinweg heeft gebracht. Om de lezers van de Andijker alvast een voorproefje te geven.
40 miljoen tulpenbollen
John Boon vervolgt: “We hebben het afgelopen jaar een nieuw bedrijfsgebouw neergezet voor de broei van 40 miljoen tulpenbollen per jaar. Een verdubbeling van onze capaciteit. We zien kansen in de markt. Naast produceren voor een gerenommeerde supermarkt en de jaarlijkse vrouwendag in Rusland- 8 maart wordt er groots gevierd. Maar dan moet je bij de productie wel gebruik durven maken van de nieuwste technieken. En natuurlijk zo duurzaam mogelijk werken. Want dat eist de moderne klant ook.”
HBO plantenteelt
Graag neemt John ons vervolgens mee op een rondgang door het bedrijf, zoals op de Open Dag u ook met alle plezier aan de arm genomen wordt. Boon & Breg is de voortzetting van Johan Boons bollenbedrijf – sinds 1979 aan de Cornelis Kuinweg – John is de kleinzoon van de oprichter en Maarten Breg is de neef, die tegenwoordig ook compagnon is. De mannen hebben beiden HBO plantenteelt gestudeerd. En hebben zoals gezegd, oog voor vernieuwing, niet alleen technisch, – daarover straks meer – maar ook zakelijk. Zoals het ondersteunen van initiatieven om als producent sterker in de markt te staan door samenwerkingsverbanden en promotie. U hebt ongetwijfeld wat jaren geleden de leuke reportages gezien over de pluktuin met duizenden bloembollen op de Dam. Juist, ideetje, mede afkomstig van de Cornelis Kuinweg. “Het aardige is dat we voor zulke ideeën niet ver hoeven te gaan. Flink wat bedrijven, en niet de kleinste zijn rond Andijk te vinden. De Andijkers weten het niet, maar ze leven in Tulip Valley.”
Winter nagebootst
We komen bij de koelruimten. Zoals bekend moet bij de tulp de winter worden nagebootst: De bollen staan er vier maanden bij een temperatuur van 7 gr. Celsius. Temperatuur en vochtigheidsgraad worden automatisch bewaakt. Eenmaal de broei gepland, geldt weer een strikte en automatisch bewaakte cyclus van 40 tot 42 dagen.
Bestellingen kunnen dus precies op de gevraagde dag worden geleverd. De bollen verdwijnen eerst twintig dagen in de tulpenflat, waar tien lagen bollen bij 9 graden tot beworteling worden aangezet. Daarna komen ze in de kas. Onder voortdurende bewaking qua voeding, belichting, beluchting. En bewatering: de tulpen staan met de wortels in een laagje water. Een bijzonder detail is de ontdekking dat ze het beste gedijen bij een wisselend waterpeil: het eb en vloedsysteem. Een paar uur wat hoger, een paar uur wat lager en zo op en af, die veertig dagen lang. En het is de computer die dat regelt. Dat elke bol de juiste belichting krijgt, wordt ondervangen in een geautomatiseerd rangeersysteem dat de gehele kas vult. Samen met speciaal glas dat het daglicht beter spreidt.
Lasrobots
Komen er dan helemaal geen handen meer aan te pas? Zeker wel. Al is het duo Boon en Breg er op uit om vervelende, saaie handelingen te automatiseren. Zo kochten ze twee lasrobots die in een Duitse autofabriek overbodig waren geworden, en bouwden die om tot kratjestiller ( ‘fusten’ zegt de vakman). Scheelt de medewerkers flink wat sjouwwerk. Het handwerk zit ‘em in het verwijderen van ‘doppen’ – een oud huidje – op de vijfentwintigste groeidag van de tulp, en uiteraard bij het zorgvuldig plaatsen van de tulpenbollen in de fusten, op dag één van het broeiproces. En het snijden van de groene tulpen op de laatste dag. Want kleuren en bloeien, dat moeten de tulpen zo lang mogelijk doen bij de klant thuis.
Veertig medewerkers
Al met al levert het productieproces werk op voor zo’n veertig medewerkers. Vroeger waren de medewerkers ook druk in de weer met het bossen van de tulpen. Maar technisch hoogstandje binnen de nieuwe productielijn is de bosrobot. De vers gesneden tulpen komen op de band en de robot maakt er mooie, gestandaardiseerde bossen van. Daarna worden de bollen geruimd. En de fusten in een immense, een hal vullende wasmachine – uiteraard – volautomatisch gewassen. Helaas kreeg de machine tijdens ons bezoek een periodieke onderhoudsbeurt, want wij hadden graag dit water- en stoominferno aanschouwd!
Bedrijfsfilms, demonstraties en bloeiende bollen
Kortom, op de Open Dag kunt u zich vergapen aan de jongste technieken binnen de tulpenbroeierij, die je eigenlijk beter kunt omschrijven als tulpenfabriek.2.0.. Op de Open Dag kunt u ook uw andere vragen kwijt, zoals waar die 40 miljoen bollen vandaan komen, (Deels uit eigen teelt in de Flevopolder en Chili, maar ook gekocht van andere bollenbedrijven kunnen we u verklappen). En of er alleen maar aan bollenbroei wordt gedaan (Nee, er is nog een tweede bedrijfstak; dat is de teelt en in- en verkoop van bollen voor de broei, te ondernemen door anderen). Hoe ook, het resulteert in een assortiment met zo’n veertig soorten voor de broei en handel.
En, zo belooft John Boon: Een goed deel daarvan krijgt u naast bedrijfsfilms en demonstraties, op de Open Dag in bloei te zien!
Open Dag bij Broon & Breg,
zaterdag 24 november
14.00 – 1700 uur.
Cornelis Kuinweg 29