donderdag 19 september 2024
spot_img

Zonne-eilanden in het IJsselmeer

De provincie NH en de gemeente Medemblik, onder leiding van Groen Links gedeputeerde Edward Stigter en CDA wethouder Harrie Nederpelt hebben Bureau Waardenburg Ecologie & Landschap opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het aanleggen van zonne-eilanden in de Wieringerhoek, het gebied tussen de afsluitdijk en Enkhuizen.

Het IJsselmeer met z’n weidse vergezichten, de rust, de natuur en het gebruik door de watersportliefhebber, wordt met deze plannen ernstig verstoord.
Ondanks 4000 handtekeningen tegen dit voornemen -Stigter en Nederpelt hebben hier lak aan- wil de overheid dit plan doorzetten.

Mislukt
Dit wordt natuurlijk ook geregisseerd door minister Wiebes, kampioen ‘mislukte duurzaamheidsprojecten’.
Ik zal er een paar opnoemen; warmtenet Rotterdam: mislukt, warmtenet Den Haag: mislukt, AEB-centrale Amsterdam: zowel technisch als financieel failliet en als klap op de vuurpijl de biomassa centrales die ondanks alle negatieve adviezen nog steeds subsidie krijgen van deze minister. Al deze mislukte projecten hebben de burgers miljarden gekost.

Het zal met de plannen van de zonne-eilanden mogelijk niet anders zijn. Dit allemaal om minder co2 te realiseren. Dat is natuurlijk een goed streven maar deze projecten samen hebben ook al heel veel co2 toegevoegd aan het milieu.

Rechtzaken
Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met Peter de Lange, advocaat van Vos & De Lange Advocaten. De Lange heeft al diverse rechtszaken gewonnen van overheden met betrekking tot windmolens en zonneparken. Hij wil graag een keer naar Andijk komen om met alle belanghebbenden, zoals de voorzitters van de dorpsraden, voorzitters van zeilverenigingen en vissers in gesprek te gaan om de eventuele mogelijkheden te bespreken.

Gemeenschapsgeld
Om een plaatselijk voorbeeld te noemen: de zonneweide (van Chinees fabricaat) van het gemeentehuis in Wognum heeft bijna € 500.000 gemeenschapsgeld gekost en is in twee fases aangelegd.
De eerste fase; 142 panelen, zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander.
De tweede fase; 1242 panelen zijn nog niet aangesloten, simpelweg omdat het net het niet aan kan.
En dan is ook nog het piekvermogen, (het maximale rendement) teruggebracht.
Er staat ook nog een groot bord bij de zonneweide met de tekst: “Hier werkt Medemblik groene stroom op voor het Gemeentehuis.” Er zou eigenlijk op moeten staan: “Hier wordt gemeenschapsgeld weggegooid”.

Garantie
Nog iets over de panelen zelf. De meesten komen uit China. Deze zijn vaak goedkoper en sommige ook minder van kwaliteit. Garantie krijg je wel maar het is wel van een Chinees bedrijf….. Als over bijvoorbeeld acht jaar het rendement 30% minder is dan komen die bedrijven ze echt niet omruilen.

O ja, nog iets: de coalitie; CDA, VVD, Gemeentebelangen en PvdA hebben bij de begrotingsbesprekingen – onder protest van de VVD- de verhoging van 12,5% van de OZB goedgekeurd….. Het college wilde eigenlijk een verhoging van 25%!

André Meester, Fractievoorzitter BAMM

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen