woensdag 24 april 2024
spot_img

Zoveel auto’s met een verhaal.

Gert-Jan de Jong en zijn Willy van der Blom bezitten een paar bijzondere voertuigen waar ze maar wat graag over vertellen. Arend Arendz is hun vriend en medesleutelaar en hoort er dus ook bij zodra het over de auto’s gaat. “Net als de hond Chanty, die is altijd mee en kan dus niet op het plaatje ontbreken. Hoewel zijn bijdrage aan het verhaal uit wat geblaf en gesnurk zal bestaan.”

Als jonkie al kon het Gert-Jan allemaal niet hard genoeg gaan en deed hij mee aan de autocross met kleine autootjes. “Maar ik wilde met de grote jongens meedoen en wilde een dikke Amerikaan. Zo geschiedde. En inmiddels zijn er al heel wat auto’s gekomen én ook weer gegaan. Ik heb er genoeg kapot gereden, zeg maar!” aldus Gert-Jan. “Nu zijn er de grote GMC, de snelle Corvette en de camper die van een oude brandweerauto is gemaakt.”

De brandweerauto
De DAF 2200 DKD was een roestbak met gaten in de bodem. Daarbij had Gert-Jan helemaal niks met brandweerauto’s. “En toch wilde ik hem hebben,” begint hij te vertellen. “Inmiddels hebben we hem 16 jaar in eigendom en is er het nodig aan gebeurd. Dat we hem ophaalden uit Scherpenzeel heeft Willy op een gegeven moment haar voeten maar opgetild. “Want ik kon de straatstenen onder de bodem door zien schieten en had er een hard hoofd in,” vertelt ze.

De GMC, Daf 2200 en de Corvette.

Nostalgie
“Mijn vader had een auto, precies als deze. Het is het type auto waarmee ik zelf voor het eerst naar het buitenland heb gereden. Dat doet toch iets met je. Dat er maar één DAF van dit type bestaat die als schuimblusvoertuig is gebouwd maakt hem uniek. Daarom heb ik hem ook maar in het brandweer-rood gelaten. Na 25 jaar trouwe dienst bij de Q8 van Pernis hoort dat een beetje bij de auto.” De brandweerauto is inmiddels helemaal gestript en her-opgebouwd en heeft de functie van een camper gekregen. “We vallen wel op als we ergens neerstrijken. Elk momentje dat het mogelijk is trekken we er op uit. De auto is van alle gemakken voorzien.”

De Corvette
“Die kocht ik in ‘endjes-en-brokjes’. Eigenlijk heb ik alleen de bodem gekocht en de rest moest weer helemaal opgebouwd. Met de motor is twintig jaar gecrost en hij heeft ruim twee ton gelopen omdat hij ook in een taxi heeft gezeten. Het chassis heeft om een boom gekruld gezeten. Als deze Corvette kon praten was hij voorlopig nog niet klaar met zijn verhaal!” “Op onze leeftijd is het niet meer de makkelijkste auto om in en uit te kruipen,” lacht Willy.

De GMC
“Deze heb ik pas een half jaar. Hij is al wel 46 jaar oud en valt dus ook onder de oldtimer regeling. Deze heb ik ’kant en klaar’ gekocht. Hij rijdt geweldig. Maar de dagelijks rit naar de supermarkt doen wij in onze moderne KIA, ook niks mis mee!”

De rol van Arend
Via via hebben Gert-Jan en Arend elkaar getroffen en de liefhebberij voor ‘goede projecten’ en het sleutelen aan bijzondere karretjes heeft de mannen steeds nader tot elkaar gebracht. Arend vertelt: “De eerste keer was met de DAF op de testbaan. Ik wilde wel even mee en bovenop ‘het plankie’ bij de spuit was plek. Ik heb genoten, het kan mij niet hard genoeg gaan. Inmiddels ben ik met de VUT en dit is voor mij puur hobby voor erbij. Het is ontzettend leuk om samen met Gert-Jan te sleutelen, een extra (rechter)handje erbij is altijd prettig. We hebben een goede klik en vullen elkaar goed aan. Ik verwacht dat we nog wel wat projectjes te gaan hebben samen!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen