donderdag 13 juni 2024
spot_img

‘Zuiderzee in beeld’ in Gemaal Lely

Gemaal Lely in de Wieringermeerpolder vlakbij Medemblik opent op 24 en 25 september haar deuren en iedereen is welkom. Het gemaal schittert als een blikvanger langs de IJsselmeerkust. In het imposante interieur van dit gemoderniseerde gemaal kunt u genieten van ‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’. In deze tentoonstelling zijn talrijke oude films te zien van bekende regisseurs als Gerard Rutten, Joris Ivens en Bert Haanstra. Centraal staat het Zuiderzeeproject met de bouw van de Afsluitdijk en de diverse inpolderingen, zoals die van de Wieringermeerpolder. De overgang van de oude Zuiderzee naar het nieuwe IJsselmeer bracht enorme maatschappelijke gevolgen met zich mee. Veranderingen die ook anno 2022 nog relevant zijn.

Zuiderzee in beeld: films en verhalen
Honderd jaar geleden, in een tijd van ongebreideld optimisme en dadendrang kort na de Eerste Wereldoorlog, werd begonnen met de uitvoering van het Zuiderzeeproject. De Zuiderzee werd afgesloten en zou gedeeltelijk worden drooggemaakt. Een verandering zonder weerga. De Wieringermeer vormde de eerste Zuiderzeepolder. In twee grote bouwputten verrezen eind jaren 20 twee gemalen: Lely bij Medemblik en Leemans bij Den Oever. Samen pompten ze in een half jaar tijd de hele Wieringermeer droog.

De tentoonstelling biedt een podium aan de films geïnspireerd door het Zuiderzeeproject. Nederlandse filmers als Gerard Rutten, Joris Ivens en Bert Haanstra legden de voortgang vast. Maar ook later vormde het veranderde gebied de inspiratie voor films als ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en ‘The Silence of the Tides’ (2020). ‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’ neemt aan de hand van deze films de bezoekers mee op een audiovisuele reis door het Zuiderzeeproject in al zijn facetten.

Gemaal Lely, Zuiderdijkweg 22, 1771 SH Wieringerwerf. Op zaterdag 24 en zondag 25 september geopend van 10:30-17:30. Toegang gratis. Zie voor meer informatie: www.zuiderzeeinbeeld.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen