donderdag 13 juni 2024
spot_img

Zuster Antoniëtto Sijm 100 jaar en 80 jaar in het klooster

Op 8 februari 1922 werd op ’t Hooglandje te Andijk Margaretha (Gre) Sijm geboren. Zij kwam als kind van Teunis Sijm en Anna van Diepen als tweede kind van de twaalf ter wereld. Het gezin bestond uit 12 kinderen waarvan 9 dochters en 3 zonen.

Op 17 januari 1942 -tijdens de oorlog- trad zij toe tot de klooster orde JMJ (Jezus Maria Jozef) samen met nog 26 ingetredenen, waarvan er nu nog 2 in leven zijn. Vanuit de Weere alwaar zij toen werkzaam was, ging zij samen met de nog levende Miriam Paauw ’s morgens vroeg met paard en wagen naar Den Bosch. Tijdens de oorlog maakte zij het bombardement mee op Waalwijk waarbij veel doden vielen, slechts bij een zuster één schrammetje.

TBC
In Waalwijk deed zij de verpleegopleiding, alwaar zij met nog drie anderen TBC kreeg, omdat er slecht drie TBC tenten in Waalwijk waren mocht zij naar Baardwijk (nu gemeente Waalwijk) om daar tweeënhalf jaar in die tent te verblijven. Zelf zegt zij: “Tachtig jaar hebben ze al geduld met mij, per dag krijg ik zoveel moois. Ik heb heerlijk geleefd, natuurlijk met mezelf gevochten, het was hard werken in de bejaardenzorg maar kreeg er ook veel voor terug.”

Friesland
Veertig jaar werkte zij als ouderverzorgster in Sneek, waarbij zij altijd als slogan had: ‘eerst een arm om iemand heen en dan zeggen wat er gezegd moest worden’. Ook pedi- en manicuurde zij de ouderen. Tevens heeft zij met veel plezier vele jaren als dirigent voor het kerkkoor in Sneek gestaan. Nog steeds waarderen zij haar vanuit Sneek enorm, hetgeen blijkt uit wat zij nog steeds krijgt toegestuurd uit het Friese Land.

Bezige bij
Nu leeft zij al 16 jaar heerlijk in vrijheid in Heeswijk-Dinther, waarvan 6 jaar samen met zuster Co van Dorst, die helaas is overleden. Geen moment verveelt zij zich. Naast het dagelijks bidden staat zij nog steeds klaar voor anderen, veel wordt er gebreid. Ook maakt zij veel fruit in (veelal voor anderen) van hetgeen zij krijgt van de tuinman en mensen uit de buurt. Als het moet plukt ze zelf nog de appels van de bomen in de tuin om appelmoes in te maken, een bezige bij dus.
Wat een vrouw! Geestelijk en lichamelijk zo sterk, geen wonder dat zij dankbaar is. Wij wensen haar een mooi jubileumfeest en een prettige verjaardag!

Felicitaties versturen
Hoe het feest gevierd gaat worden is in verband met Corona nog een vraag, maar ze hoopt er met haar medezusters er een mooie dag van te maken. Wilt u haar feliciteren, haar adres is:
Zr. Antoniëtto Sijm
Abdijsstraat 34-H
5473AG Heeswijk-Dinther.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen